При избора на някои от новите луксозни комплекти спално бельо, едно от първите неща, които трябва да си изяснитте, е вида на плата от който да е спалния комплект. Платовете използвани при изработката на спално бельо, могат да имат различна структура на вплитане на нишките. Това често се пренебрегва при избора, но може да доведе до голяма разлика в начина, по който усещате и чувствате вашите завивки.

Ранфорса и памучния сатен са най-често срещаният тип сплитки, и са двата основни варианта използвани на пазара на луксозно бельо. Ранфорс е тъкан с матово покритие и гъвкави извивки. Завивките от луксозно хасе (или ранфорс) са леки, свежи и невероятно меки. И горната и долната страна на плата са едни и същи като вид и усещане. Ранфорсът се отличава с по-голяма здравина , мекота и по-малка свиваемост спрямо обикновените хасета. Структурата на нишката е усукана, рингова прежда. Обичайната свиваемост на спалните комплекти от ранфорс е до 3% при пране на 40%.

Друг, по-евтин вариант, е българското хасе тип „Мездра“. Марката е добре позната и утвърдена през годините. С навлизането на технологиите за цветно щамповане на хасе, платовете тип хасе „Мездра“ не отстъпват на ранфорс и са трудно различими само от познавачи.

На пазара присъства и голямо разнообразие от турски платове тип хасе. Характерното при тях е много големия избор на разцветки и модели. Това което трябва да се уверите при избора на турско хасе, е че то е 100% памук. Голяма част от платовете внос от Турция са комбинация на памук и полиестер. Турските хасета предлагани от нас са със състав от 100% памук, което ги прави един нелош икономично ориентиран избор. Типичната свиваемост на турските хасета е до 5%(гарантирани от производителя при пране на 40%), макар че опита ни показва че при някои модели тази свиваемост е дори значително по-ниска.

You must be logged in to post a comment.