Ранфорс се произвежда по така наречения двустепенен процес. Памучните некардирани влакна, от не-пенирани прежди, се използват в дву-стъпков процес на тъкане. На първо място памукът се мерсеризира – накисва се в баня натриев хидроксид и след това се поставя в кисела баня за увеличаване на силата и блясъка. На второ място, и по-важното, е сатененото заплитане: една вертикална нишка за всеки четири хоризонтални оформят тъканта на плата.
Така че бъдете внимателни, ако избирате евтино спално бельо – това в повечето случай означава и по-ниско качество. Разликата се състои в броя на нишките – от 57 нишки/см2 при по-евтините модели хасета, до 87 нишки/см2 и повече при по-качествените материи. Ранфорса е тъкан отличаваща се с по-голяма мекота и здравина спрямо стандартните видове “хасета” предлагани на българския пазар. Разликата идва още в структурата на нишката, тя е усукана(рингова) прежда което и придава по-голяма здравина и по-малка свиваемост. Спецификата на конструкцията: гъстини 57 нишки см2 / 125 гр/м2 позволява самата тъкан да е по фина, мека на допир, с малка свиваемост и голяма здравина.

Как се изработват по-евтините платове използвани при >турските хасета?
Някой платове не се изработват по гореописания метод на сатенено заплитане. Вместо това една система просто запресова плата между два подвижни щифта, за създаване на гланцов блясък.

2 Responses so far.

  1. katq казва:

    с колко се свива ранфорса ви след първото пране?

You must be logged in to post a comment.